Vanjski roštilji – 1. Maj

Paradoks 1.Maj

U Republici Hrvatskoj osmog u mjesecu Ožujku svim ženama čestitamo 8.Mart. 1. Svibnja slavimo Prvi Maj. Karanfili su preživjeli, iako su u modi ruže svih boja. Ipak, ponajprije crvene. Također i vanjski roštilji su preživjeli.
Danas je Prvi maj. Pošto ove godine taj praznik rada pada u petak, većina Hrvata je, možemo sa sigurnošću je dobila produženi vikend. Velika većina obitelji odlazi na neko trodnevno putovanje. Svi ostali planiraju ili su isplanirali piknik ili vanjski roštilji s društvom. Tako to kod nas biva, 1. Maja. Obično svi iskoristimo za druženje u prirodi uz neograničene količine hrane i pića

Kako je nastao 1.Maj

U prošlosti se ovaj praznik rada obilježavao na jedan poseban način te je za sve mještane bio poseban događaj. Za njega se pripremalo danima prije. Žene su nekoliko dana prije 1. svibnja čistile kuće i tavane. Sve ono što se više nije moglo iskoristiti ili je bilo skroz poderano odvajano je za spaljivanje upravo za 1. Maj.

Dana 1. svibnja 1886. godine u Chicagu je prosvjedovalo 40.000 radnika. Isticali su zahtjeve simbolizirane u 3 osmice. 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno.

Vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.
U spomen na krvoproliće u Chichagu. Na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. Maj slaviti kao praznik rada.

1.Maj u Hrvatskoj

Već od 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. U Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine. Hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice.

Zagrebački su radnici kao uvod u proslavu te godine održali niz štrajkova i skupova. U zgradi Hrvatskoga doma okupilo se na velikoj radničkoj skupštini oko 1000 radnika. Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi. Bio je njihov moto.

Djeca su s veseljem pomagala roditeljima u čišćenju vanjski roštilji i slagala stvari na hrpu jer su znala da veća hrpa znači i veći plamen. Svaka obitelj pripremala je svoju hrpu koju bi na kraju odnijela na obližnju livadu ili proplanak te bi se uoči 1. Maja ta hrpa konačno i zapalila.

Vanjski roštilji za 1.Maj

Ako bi se hrpa palila na proplanku to bi obično značilo da se nekolicina susjeda dogovorila te sve hrpe spojili u jednu. Plamen je znao biti toliko visok da bi se vidio i iz drugog sela. Obitelji bi se skupljale oko vatre. Družilo bi se, pjevalo i veselilo.

Vanjski roštilji

Za njih je paljenje vatre uz vanjski roštilji na taj dan bilo kao jedna mala manifestacija. Momci i djevojke često su se nadmetali u preskakanju plamena. Djevojka bi rekla momku da će ga poljubiti ako zbog nje preskoči plamen i obratno. Pa tko ne bi to preskočio za ljubav.

Oko vanjski roštilji su sjedili. Pogledavali se, oni koji su znali svirati bi i zasvirali. Veselje je znalo potrajati do dugo u noć. Sve dok se vatra ne ugasi. Djeci je taj čin paljenja vatre bio posebno zanimljiv. Roditelji bi im dopuštali da duže ostanu budni. Roditelji su prepričavali djeci kako je bilo kad su oni išli sa svojim roditeljima. Prvi put kraj vatre i što su oni sve palili. Čitavim selom mogao se osjetiti miris dima. Čuti pucketanje vatre te vidjeti sjene koje su stvarali titraji plamena.
Danas vanjski roštilji su atrakcija za 1. Maj. Društvo se skuplja i uz dobar roštilj, pjesmu i piče slavi 1.Maj. Privatni smještaj promajna je otvoren od 1. Maja. Apartmani Makarska sa agencijom Makarska Touristik pružit će vam i odmor u villa sa bazenom.