Sok od aronije

Sok od aronije iz Imotske krajine. Prije pet godina tvrtka “Pravo Zdravo” iz Zmijavaca kod Imotskog krenula je u proizvodnju sokova od domaćeg voća i povrća. Njihova misija je imati proizvod koji je isključivo domaći od voća i povrća, bez konzervansa, umjetnih sladila, bojila i aditiva. Firma danas proizvodi od dvadeset do trideset tisuća litara godišnje domaćih sokova. Firma je počela izvoz u neke zemlje Europske unije, poput Poljske i Austrije.

Sok od aronije i kako je sve počelo

Firma “Pravo-zdravo” započela je sa radom 2015. godine kada su zasadili prve nasade aronije. Odmah se krenulo u proizvodnju matičnog soka od aronije. Sok od aronije se radio isključivo metodom hladnog prešanja. U taj sok od aronije pomalo su se dodavali i drugi elementi kako bi se dobio još jači sok. To je sok za Imunitet. Osim matičnog soka od aronije ovaj sok sadrži još:

Đumbir: Snažan antioksidans koji djeluje kao prirodni antibiotik. Odličan je kod želučanih tegoba, mučnine, bolnih mjesečnica ( njegovo djelovanje se uspoređuje sa djelovanjem ibuprofena ), upala mišića, viroza i prehlada
Med: pomaže kod anemije , kašlja, bronhitisa, upale grla, slabokrvnosti…..
Kurkuma: uz mnoge benefite najvažnije djelovanje ove biljke je antikancerogeno djelovanje
Kajenski papar: djeluje antiupalno, antikancerogeno, pomaže kod mnogih bolesti kao što je dijabetes ili hipertenzije.

Prenosimo dio intervjua sa Mislavom Gabelicom iz Slobodne Dalmacije.

Naši proizvođači koji nam ponude, recimo, kvalitetnu jabuku, ciklu ili neko drugo uredno voće i povrće, mi to kupimo. Isključivo svježe, tek ubrano. Ni tu nema kompromisa, voće ne bude ni jedan dan u nekoj hladnjači. Sa stabla, odmah u proizvodnju. Zato je naša firma nakon pet godina postala samodostatna. Iz vlastitih sredstava pokrivamo sve naše troškove, i plaće, i doprinose, i poreze, i ostale obveze. Sada planiramo i proširenje proizvodnje, iako imamo problema, kao što ih svi imaju u ovoj situaciji. No, kako smo za sada mala firma, dosta smo fleksibilni i možemo poslovati. Osim toga, povremeno zapošljavamo dvoje radnika, što nije nevažno u situaciji kada je svako radno mjesto u krajini zlata vrijedno – veli nam Mislav Gabelica.

Inače, firma “Pravo-zdravo” proizvodi hladne prešane sokove bez ikakve manipulacije s okusima uz pasterizaciju. Svi proizvodi ove male firme praktički su namijenjeni za zdravlje, zdrav način prehrane.

ZELENI SOK


Istina je to. Mi smo u zadnjih par godina napravili neke proizvode koji su jedinstveni u Hrvatskoj. Nitko ih nema osim nas. Tu je svakako naš zeleni sok od jabuke, naše blitve, špinata, zelene salate i koprive. Sve to povrće ubrano je u našim vrtovima. Onda sok za imunitet, C plus sok uz kombinaciju raznoga voća, dosta kompleksni domaći zdravi napitci po vlastitom receptu.I onda su prvi imotski sokovi otišli i u Europu? – pitamo MislavDa. Imali smo sreću što smo upoznali poznatu doktoricu mikrobiologije dr. Krych iz Poljske.

U suradnji s njom razvili smo sok za imunitet koji se u Poljskoj prodavao pod imenom Zimowi ili Zimski sok. Uzimala je naše sokove i vidjela kvalitetu, tako da smo 2018. godine naše sokove izvozili u Poljsku, 2019. nešto u Austriju, dok je zbog pandemije korone prošle godine izvoz zastao, no naša odrednica svakako je krenuti i u ostale zemlje Europske unije, jer smatramo da imotski zdravi proizvod to zaslužuje. Pazite, naša sezona vrlo kratko traje i moramo je maksimalno iskoristiti, pa je svaka suradnja s lokalnim OPG-ovima vrlo važna.

Zapravo, posao, odnosno proizvodnja moje firme mogla bi biti i pokretač za ozbiljniju proizvodnju voća i povrća kod naših proizvođača. Sada kada smo stekli tržište, kada se naši proizvodi traže sve više, upravo bi proizvodnja kod naših potencijalnih kooperanata trebala biti sustavnija. Eto i prilike da se pokrenu divni i zdravi resursi Imotskog polja, pobrđa i da se tu sade i voće i povrće. Recimo, ja nisam koristio poticaje države i agencija, no ove godine ćemo krenuti i s tim jer širimo proizvodnju. Nisam se htio zaduživati dok firma sama ne stane na svoje noge.

Sada nakon pet godina proizvodnje možemo mirno napraviti inventuru i krenuti u novo razdoblje – veli nam s dobro utemeljenim optimizmom prvi imotski izvoznik zdravih sokova Mislav Gabelica.